Results 1 to 3 of 3
    • Member Info
      • Member Type:
      • Student or Learner
      • Native Language:
      • Chinese
      • Home Country:
      • China
      • Current Location:
      • China

    • Join Date: Sep 2004
    • Posts: 773
    • Post Thanks / Like
    #1

    the rate of increase?

    Hello Everyone,
    what does the underlined mean in the following sentence?
    Last year, we strengthened our commitment to innovation by doubling the rate of increase of spending for basic and applied research, compared to the rate in the year before.

  1. mayita1usa's Avatar
    • Member Info
      • Member Type:
      • English Teacher
      • Native Language:
      • American English
      • Home Country:
      • United States
      • Current Location:
      • United States

    • Join Date: May 2010
    • Posts: 227
    • Post Thanks / Like
    #2

    Re: the rate of increase?

    Quote Originally Posted by sky753 View Post

    Last year, we strengthened our commitment to innovation by doubling the rate of increase of spending for basic and applied research, compared to the rate in the year before.
    For example, if spending for basic and applied research was $100,000 in 2007 and $125,000 in 2008, the rate of increase was 25%.

    If the rate of increase doubled in 2009, then it would be 50%. (Thus, spending on research would be $125,000 + 50% = $187,500.)

    I'm not a mathematics expert, so I hope this made sense!

    • Member Info
      • Member Type:
      • English Teacher
      • Native Language:
      • Oriya
      • Home Country:
      • India
      • Current Location:
      • India

    • Join Date: Mar 2008
    • Posts: 2,129
    • Post Thanks / Like
    #3

    Exclamation Re: the rate of increase?

    Quote Originally Posted by sky753 View Post
    Hello Everyone,

    what does the underlined mean in the following sentence?


    Last year, we strengthened our commitment to innovation by doubling the rate of increase of spending for basic and applied research, compared to the rate in the year before.
    Rate of increase is a mathematical term but mostly used to derive economic parameters such as rate of economic growth/inflation/population growth etc.
    The formula is: Rate of increase = Total number of increase / Total time

    e.g.
    Population of city A is 150000 in Year 2005 and 180000 in Year 2008.
    The rate of increase is (Total number of increase-180000 – 150000=30000) / (Total time-2008 – 2005=3)
    = 30000 / 3 = 10000 people per year
    If you need the rate of increase per month:
    30000/ (3x12) = 30000 / 36 = 833.33 people per month

    Here is a chart showing growth of population in Indian sub-continent calculated from per year to per minute

    Rate of Increase in Indian Population
    Per Year ....................1,55,31,000
    Per Month ...............12,73,033
    Per Day ....................42,434
    Per Hour ..................1,768
    Per Minute ..............29
    Last edited by sarat_106; 02-Jun-2010 at 12:08.

Similar Threads

  1. [Grammar] increase
    By Will17 in forum Ask a Teacher
    Replies: 3
    Last Post: 17-May-2010, 12:42
  2. increase by 120%
    By Ju1ian in forum Ask a Teacher
    Replies: 7
    Last Post: 15-Apr-2010, 10:21
  3. salary increase
    By Khalid79 in forum Ask a Teacher
    Replies: 2
    Last Post: 04-May-2008, 11:19
  4. increase by 10% or increase 10%
    By yppah in forum Ask a Teacher
    Replies: 13
    Last Post: 21-Nov-2006, 06:13
  5. to increase 500%
    By Anna-Lena in forum Ask a Teacher
    Replies: 3
    Last Post: 25-Apr-2006, 10:36

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •