Results 1 to 5 of 5
    • Member Info
      • Native Language:
      • Persian
      • Home Country:
      • Iran
      • Current Location:
      • Iran

    • Join Date: Apr 2015
    • Posts: 85
    #1

    Which of the following is a fact presented in the passage?

    Hi, would you please help me for the following question from the mentioned reading. Thanks a lot.

    Reading
    Volcanic rock that forms as fluid lava chills rapidly is called pillow lava. This rapid chilling occurs when lava erupts directly into water (or beneath ice) or when it flows across a shoreline and into a body of water. While the term “pillow lava” suggests a definite shape, in fact geologists disagree. Some geologists argue that pillow lava is characterized by discrete, ellipsoidal masses. Others describe pillow lava as a tangled mass of cylindrical, interconnected flow lobes. Much of this controversy probably results from unwarranted extrapolations of the original configuration of pillow flows from two-dimensional cross sections of eroded pillows in land outcroppings. Virtually any cross section cut through a tangled mass of interconnected flow lobes would give the appearance of a pile of discrete ellipsoidal masses. Adequate three-dimensional images of intact pillows are essential for defining the true geometry of pillowed flows and thus ascertaining their mode of origin. Indeed, the term “pillow,” itself suggestive of discrete masses, is probably a misnomer.


    24. Which of the following is a fact presented in the passage?
    (A) The shape of the connections between the separate, sacklike masses in pillow lava is unknown.
    (B) More accurate cross sections of pillow lava would reveal the mode of origin.
    (C) Water or ice is necessary for the formation of pillow lava.
    (D) No three-dimensional examples of intact pillows currently exist.
    (E) The origin of pillow lava is not yet known.

    Answer: The correct answer is C, but I think that C is not correct too. Article says "
    Volcanic rock that forms as fluid lava chills rapidly is called pillow lava." Although it says that water and ice can cool lave, but article insist on cooling. So, I think lave can be cooled via cold weather ans so C is not correct.


    26.The author of the passage would most probably agree that the geologists mentioned in red part (“Some geologists”) have made which of the following errors in reasoning?
    I.Generalized unjustifiably from available evidence.
    II.Deliberately ignored existing counterevidence.
    III.Repeatedly failed to take new evidence into account.
    (A) I only
    (B) II only
    (C) III only
    (D) I and II only
    (E) II and III only

    Answer:
    The book says that A is correct, but I think that III is correct too. The article says that "
    Adequate three-dimensional images of intact pillows are essential for defining the true geometry of pillowed flows and thus ascertaining their mode of origin." It means that geologists do not try for more new evidences, so III is correct too.

  1. Tarheel's Avatar
    • Member Info
      • Native Language:
      • American English
      • Home Country:
      • United States
      • Current Location:
      • United States

    • Join Date: Jun 2014
    • Posts: 11,061
    #2

    Re: Which of the following is a fact presented in the passage?

    Say:

    The correct answer is C, but I think C is not correct either.

    According to your reasoning, none of the answers is the correct one.

    • Member Info
      • Native Language:
      • Persian
      • Home Country:
      • Iran
      • Current Location:
      • Iran

    • Join Date: Apr 2015
    • Posts: 85
    #3

    Re: Which of the following is a fact presented in the passage?

    Thank you. What about the second question?

  2. Tarheel's Avatar
    • Member Info
      • Native Language:
      • American English
      • Home Country:
      • United States
      • Current Location:
      • United States

    • Join Date: Jun 2014
    • Posts: 11,061
    #4

    Re: Which of the following is a fact presented in the passage?

    I think A is the correct answer. Your choice was not one of the options given. (I think you meant C.)

    For the last sentences, say:

    It means geologists do not look for new evidence.

    • Member Info
      • Native Language:
      • English
      • Home Country:
      • UK
      • Current Location:
      • UK

    • Join Date: Mar 2014
    • Posts: 1,741
    #5

    Re: Which of the following is a fact presented in the passage?

    For me, 24. is clearly (C). It clearly says: This rapid chilling occurs when lava erupts directly into water (or beneath ice) or when it flows across a shoreline and into a body of water.

    26. is (A). We can't say III is true as we don't even know if the 3D analyses were/are available, let alone whether the geologists repeatedly failed to take them into account.

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 20-Mar-2016, 04:24
  2. in fact , as a matter of fact, actually
    By Ju in forum Ask a Teacher
    Replies: 1
    Last Post: 28-Jul-2011, 07:43
  3. Replies: 1
    Last Post: 02-Nov-2009, 14:06
  4. in fact/ as a matter of fact
    By minnie2007 in forum Ask a Teacher
    Replies: 3
    Last Post: 16-May-2007, 11:57

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •